Ingrediente
Vargabeles
500 gr branza proaspata de vaci150 gr taietei lati
3 oua
1 plic zahar vanilat (bourbon Dr Oetker)
150 gr zahar pudra
200 gr smantana
100 gr unt topit
1 mar
50 gr stafide
putin rom
Crusta
200 gr resturi vafe olandeze (sau biscuiti)
3 linguri zahar brun
Preparare
Vargabeles
- Inmuiem stafidele in apa calduta si putin rom cca 30 minute. Punem taieteii la fiert in multa apa fierbinte. Ii fierbem dupa instructiunile de pe pachet. Marul il taiam cubulete mici.
- Frecam
branza cu zaharul pudra, zaharul vanilat si 3 galbenusuri. Adaugam apoi
smantana si 3 linguri unt topit si omogenizam bine.
* pentru un vargabeles mai fin puteti inlocui 100 gr din branza de vaci cu 100 gr crema de branza tip Philadelphia. - Adaugam stafidele scurse bine, taieteii fierti scursi si cubuletele de mar. Amestecam folosind doua furculite.
- Batem cele 3 albusuri de ou cu un strop de sare pana devine o spuma tare. O adaugam peste amestecul cu taietei in doua transe si amestecam usor pana se omogenizeaza.
- Ungem cu unt topit (pe fund si margini) o tava rotunda de 26 cm diametru pe care o puteti acoperi cu hartie de copt. Turnam budinca de taietei in ea si o nivelam.
- Macinam vafele in masina de cafea sau robotel pana devin ca pesmetul. Adaugam zaharul brun si apoi 4 linguri de untul topit.
- Presaram crusta peste budinca de taietei din tava. Untul topit care a mai ramas se pune cu o lingura peste crusta.
* in loc de crusta puteti folosi aluat foietaj pe care-l decupati dupa forma de cop;. il asezati peste budinca si-l intepati in cateva locuri cu dintii de la o furcuilita ca sa nu se umfle prea tare; daca alegeti aceasta varianta, cand e rece, presarati peste vargabeles zahar pudra, va arata mai bine - Se da budinca la cuptor, la 180C pentru 45 minute.
- Se scoate si se lasa la racit complet. Se serveste taiata cuburi. E si mai buna a doua zi.