Ați creat un blog și blog-ul dvs. este dedicat o industrie de nișă.


Curcan umplut cu legume

Ingrediente pentru marinata: 1 lingura seminte de coriandru 1 lingura semințe de fenicul 1 lingura seminte de mustar galben 1 lingur...

Gulas austriac

Gulas austriac

Ingrediente

1 kg ceafa de vita
800 gr ceapa
2-3 catei usturoi
1 lingura otet de vin rosu (sau otet de sherry; sau otet balsamic)
1 lingura pasta de rosii
3 linguri rase boia dulce de calitate (25 gr)
putina boia iute
1 lingurita maghiran (sau oregano)
1/4 lingurita chimen macinat
5 boabe ienibahar
1 foaie de dafin
1 fir cimbru (poate fi uscat)
coaja rasa de la 1/2 lamaie
350 ml supa de vita (sau supa de pui; sau apa)
8 linguri ulei
sare
Portii: 5-6

Preparare

  1. Se taie carnea cuburi de 2 cm. Se toaca ceapa.
  2. Intr-o tigaie larga (macar 25 cm) incingeti uleiul si adaugati ceapa. Caliti-o la foc mediu, amestecand des pana-si pierde din volum (cca 5 minute).
    * se incepe prepararea intr-o tigaie larga fiindca astfel ceapa se caramelizeaza mai repede
  3. Se da focul la mic si se lasa sa se caleasca ceapa pana devine galbui-maronie (cca 35 minute). In acest timp amestecati doar din cand in cand si verificati sa nu se arda la fund.
  4. Adaugati usturoiul strivit si mai caliti cateva minute. Adaugati pasta de rosii si amestecati pana e dizolvata. Continuati sa caliti totul inca 5 minute.
  5. Acum mutati totul intr-o oala cu fund gros (am folosit tuciul) si care nu e asa larga ca prima tigaie. Facem asta fiindca dorim ca suprafata de evaporare a gulasului sa fie mai mica, il vom gati in putin lichid si e necesar sa scada foarte incet in lungul timp de fierbere.
  6. Cand ceapa incepe sa sfaraie in tuci, adaugati cuburile de carne si asteptati sa reinceapa sa sfaraie. In acel moment, trageti tuciul de pe foc si adaugati boiaua (am pus si 1/4 lingurita boia iute), maghiranul si chimenul. Amestecati bine de tot sa se acopere carnea de condimente.
  7. Puneti tuciul inapoi pe foc si adaugati supa (daca doriti, puteti substitui 80 ml supa cu vin rosu sec) si otetul. Adaugati sare. Amestecati si lasati sa ajunga la fierbere. Puneti deasupra ienibaharul. In acest moment lichidul de abia cuprinde carnea. Puneti capacul si lasati sa fiarba la foc mic. Dupa 5 minute veti vedea ca aveti mai mult lichid in oala (de la sucul lasat de carne) si carnea sta lejer in lichid.
  8. Fierbeti cu capac (un capac care etanseaza bine oala) timp de 2 ore. Amestecati in gulas cam la 20 minute si asigurati-va ca nu scade prea repede. In ultimele 15 minute adaugati dafinul, cimbrul si coaja de lamaie si gustati gulasul de sare, chimen si boia iute si dregeti-le dupa gustul vostru. Verificati carnea, ar trebui sa fie atat de moale inca se desface fasiute. Daca doriti, degresati gulasul la final.
    * tineti cam 150 ml supa fierbinte la indemana si adaugati in timpul fierberii in cazul in care gulasul scade prea repede si risca sa devina uscat; asta depinde foarte mult de oala pe care o folositi
  9. Se serveste cald, cu paste, galuscute de faina, galuste de paine sau cartofi fierti. E bun imediat sau reincalzit.
Citeste mai departe

Supa de varza cu carne tocata

Supa de varza cu carne tocata

Ingrediente

1 varza medie spre mica (cca. 800 gr)
500 gr carne tocata (mixta vita+porc)
1 ceapa medie
1 morcov mare
2 cartofi mari
2 catei de usturoi
1 lingura rasa boia dulce
1 fir cimbru uscat
1/2 lingurita boabe de piper
1 ardei iute rosu (sau 1/4 lingurita boia iute)
3/4 lingurita chimen macinat
4 linguri ulei
sare

Preparare

  1. Varza se taie fideluta fina si se freaca cu 1 lingurita de sare pana se inmoaie usor.
  2. In uleiul incins se caleste ceapa tocata marunt doar pana se inmoaie un pic. Se adauga morcovul dat pe razatoarea mare si se continua calirea pana morcovul se inmoaie si el (cca 10 minute), avand grija sa nu rumeniti legumele.
  3. Se adauga carnea tocata si se prajeste la foc mediu (amestecand des in ea ca sa se desfaca bucatele) pana isi schimba peste tot culoarea.
  4. Se trage oala de pe foc si se adauga boiaua, chimenul, piperul boabe, usturoiul strivit si ardeiul iute taiat in cateva bucati mari. Se amesteca totul bine.
  5. Se adauga varza si se amesteca iar.
  6. Se adauga 2 l de apa, cimbrul si putina sare. Se aduce la fierbere. Se fierbe la foc mic, cu capac timp de 10 minute.
  7. In acest timp se curata si se taie cuburi cartofii. Se adauga in supa si se mai fierbe inca 20 minute. Verificati dupa acest timp sa fie fiarta si varza si cartofii. Se drege supa de sare.
Citeste mai departe

Steak onglet cu piperade

Steak onglet cu piperade

Ingrediente

Steak la grill
1 bucata steak onglet (hanger steak)
sare, piper, Piment d'Espelette fulgi
Piperade
2 cepe mici (cca 130 gr)
3 rosii coapte
2 ardei rosii
5 catei usturoi
1 foaie dafin
1 fir cimbru
1/4 lingurita fulgi de chili (sau dupa gust; am folosit Piment d'Espelette)
2 linguri ulei
sare
Sos verde
1/4 legatura patrunjel
1 catel mare usturoi
ulei masline

Preparare

  1. Piperade: in uleiul incins se adauga ceapa taia felii subtiri si se caleste la foc mic pana e moale si miroase dulceag (cca 10-15 minute).
  2. Se adauga usturoiul curatat si lasat intreg, dafinul, cimbrul si fulgii de de ardei iute si se mai caleste totul 2-3 minute, amestecand des.
  3. Se adauga rosiile decojite si taiate cubulete si ardeiul taiat fasii de 2 cm.
  4. Se adauga 1/2 cana de apa si sare si se aduce la fierbere. Se da focul la mic si se fierbe cu capac timp de 40 minute.
  5. Steak onglet se scoate din frigider cu 1 ora inainte de a fi preparat, ca sa aiba timp sa ajunga la temperatura camerei. Se presara cu sare, piper si fulgi de chili. Se unge carnea cu ulei pe ambele parti. Se incinge tigaia grill minim 5 minute, apoi se prajeste carnea cate 2-3 minute / parte. Se scoate pe o farfurie, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa sa stea 10 minute. Se taie fasii subtiri, perpendicular pe fibra.
  6. Sos verde: se toaca patrunjelul impreuna cu catelul de usturoi. Se adauga peste ele ulei de masline pana se leaga verdeata.
  7. Montare pe farfurie: se pune sos verde pe marginea farfuriei, de jur imprejur, formand un cerc; in centrul cercului se aseaza piperade, cladind o movilita din legume, iar sosul se va scurge pe farfurie si se va amesteca cu sosul verde; deasupra puneti felii de steak onglet.
Citeste mai departe

Rata la cuptor

Rata la cuptor

Ingredient

1 rata ( de 2 kg )
1 mana sare mare
Umplutura
1 lingurita rasa sare
1 lingurita rasa piper
1/4 lingurita ghimbir pudra
1/4 ceapa
2 catei usturoi
2 linguri sos de soia
1 lingura suc de portocale
Glazura 1
1 lingura miere
1 lingura sos de soia
2 linguri otet de orez
50 ml apa
Glazura 2
2 linguri sos de soia
2 linguri otet de orez
1 lingura suc de portocale
1 lingurita ulei susan
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita ghimbir praf
1/4 lingurita chili pudra
2 catei usturoi
1 lingura miere
1 lingura zahar brun

Preparare

  1. Se incepe pregatirea ratei cu o zi inainte de a o coace!!! E indicat sa aveti o persoana care sa va ajute, fiindca unele operatii sunt mai greu de facut.
  2. Se curata rata de grasime in zona capului si in zona din spate.
    * nu aruncati grasimea de rata, este o "grasime buna" fara colesterol, asa ca o puteti pastra la congelator pentru alte mancaruri.
  3. Se freaca rata pe toata suprafata cu sare mare, pentru a-i reimprospata pielea, ca la un peeling vesel . Se spala apoi bine, inclusiv in interior, sub jet de apa rece. Se usuca cu servetele de bucatarie. Se mai curata de pene, daca nu a fost curatata bine.
  4. Se desface pielea de pe piept cu rabdare sa nu o rupem, la inceput cu mana si apoi introducand un pai pe sub piele si sufland pana se umfla. Asta e distractiv vesel
  5. Umplutura: Se amesteca sarea, piperul si ghimbirul si se freaca rata DOAR in interior cu acesta amestec. Se introduce in cavitate ceapa taiata felii, usturoiul taiat in doua si sosul de soia si sucul de portocale.
  6. Cu ajutorul unei frigarui din lemn sau metal "coaseti" pielea astfel incat sa sigilati cavitatea. Va puteti ajuta si de cateva scobitori pentru a fi siguri ca ati sigilat bine. Ideea e ca lichidele vor forma in interior abur care nu va lasa carnea sa se ususce in timpul coptului. Plus ca va fi infuzata de acele arome din interior.
  7. Oparirea ratei: fierbeti 3-4 l apa pana clocoteste tare. Trebuie sa fie foarte fierbinte apa!!!
  8. Introduceti in zona gatului ratei un carlig de macelarie (vezi poze) astfel incat sa o puteti tine suspendata cu picioarele in jos.
  9. Cineva trebuie sa va tina rata de carlig deasupra chiuvetei. Cu ajutorul unei cani turnati apa fiarta peste rata, de jur imprejur, avand grija sa nu ratati nicio zona, rata trebuie sa fie bine oparita. Veti vedea cum pielea de pe ea se intinde. Suspendati rata pe un suport (eu am pus un sucitor lung intre doua scaune si un vas dedesubt in care sa curga apa si grasimea de pe rata) si uscati-o pe toata suprafata, cam 5 minute, cu uscatorul de par.
  10. Glazura 1: puneti la fiert toate ingredientele pentru glazura 1. Cand incepe sa faca spuma deasupra, opriti focul.
  11. Apoi cineva iar trebuie sa o tina suspendata deasupra chiuvetei. Cu o pensula de silicon ungeti rata pe toata suprafata cu glazura pregatita. Dupa ce ati glazurat-o toata, turnati glazura care v-a ramas peste rata, de jur imprejur...
  12. O suspendati iar pe suport si o uscati cu uscatorul macar 5 minute, sau cat aveti rabdare, cu cat mai mult cu atat mai bine. O lasati apoi 2 ore la temperatura camerei.
  13. O introduceti apoi la frigider, tot suspendata si cu un vas dedesubt (vezi poze) si o lasati sa se scurga si sa se usuce cca 24 ore.
    * daca aveti o camara racoroasa o puteti suspenda acolo cele 24 ore
  14. A doua zi scoateti rata din frigider cu 4 ore inainte de a o coace. In felul acesta carnea revine la temperatura camerei si pielea se mai zvanta. E foarte important ca pielea sa fie uscata perfect!!!
  15. Cum coacem rata timp de 3 ore.
    Se scoate carligul din gat, se leaga aripile (eu am folosit o frigaruie) si picioarele (am folosit carligul) si se da rata la cuptorul preincalzit la 170C.
    * osul gatului era un pic cam lung asa ca l-am acoperit cu folie de aluminiu sa nu se arda
    Rata se aseaza cu pieptul in sus pe gratarul cuptorului (NU in tava!!!!) asezat pe nivelul din mijloc al cuptorului. Pe cel mai de jos nivel al cuptorului asezati tava cuptorului in care puneti 2-3 cani apa. Aceasta tava cu apa are rolul de a colecta grasimea care se scurge din rata. Fiindca contine apa, grasimea nu se va arde.
  16. Se lasa rata la 170C pentru doar 20 minute. Apoi timpii de coacere sunt urmatorii:
    - scadem temp. la 160 si lasam rata inca 1 ora si 10 minute.
    - scadem temperatura la 150C, intoarcem rata cu pipetul in jos si lasam inca 30 minute
    * !!! tot timpul cat coaceti rata aveti grija sa nu scada apa din tava de jos si adaugati apa de cate ori e necesar, altfel veti afuma casa!!!
  17. Glazura 2: fierbem toate ingredientele impreuna pana incepe sa faca spume. Strecuram printr-o sita fina sosul obtinut.
  18. Dupa 2 ore de coacere, glazuram rata pe spate cu glazura, apoi o intoarcem iar cu pipetul in sus si o glazuram si pe fata.
    Continuam sa o coacem tot la 150C pentru inca 30 minute, apoi crestem temperatura la 170C si o mai lasam 30 minute. In ultimele 30 minute sa o supravegheati sa nu se inchida prea tare la culoare. Rata trebuie sa aiba o culoare portocalie intensa, nu maronie. Pielea ratei trebuie sa fie crocanta.
  19. Se scoate rata pe platou, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa sa stea, sa se redistribuie sucurile din ea, cam 15 minute. Se scot toate frigaruile din ea si se rup varfurile aripilor ca sunt cam uratele.
  20. Apoi se poate servi. Se serveste intreaga la masa, iar gazda o va taia felii subtiri in fata oaspetilor. In mod normal pielea se ia separat de pe ea si se serveste separat (fiind considerata o delicatesa), iar pe alta farfurie se serveste carnea. Se serveste cu castraveti taiati betisoare, ceapa verde tocata si frunze de salata (sau clatite). In clatite sau frunze de salat se aseaza carne de rata, ceapa si castraveti, se ruleaza ca si trabucurile si se mananca. Pielea o puteti inmuia in sos dulce-acrisor (de genul sosului vietnamez)
Citeste mai departe

Pachetele de primavara imperiale

Pachetele de primavara imperiale

Ingrediente

20-25 foi de orez (diametru 16 cm)
ulei pentru prajit
Umplutura
200 gr carne tocata de porc
100 gr creveti decorticati
50 gr carne de crab (sau surimi 3 batoane)
50 gr taiteti de orez
1 ou mic
1 morcov mare
1/4 ceapa
1 catel mic usturoi
5 ciuperci negre uscate
1 lingura suc de lamaie
1 lingurita sos de peste
1/4 lingurita piper macinat
putina sare
Bucati: 20-25

Preparare

  1. Se acopera ciupercile cu apa fierbinte pentru a se rehidrata; se acopera si taieteii de orez cu apa fierbinte; se lasa 10 minute.
  2. Se toaca marunt cu cutitul crevetii si carnea de crab/surimi. Se amesteca cu carnea de porc, morcovul dat pe razatoarea mare, ceapa tocata foarte marunt, usturoiul strivit. Se adauga si ciupercile rehidratate tocate fin si taieteii tocati si ei. Se amesteca totul bine pana la omogenizare.
  3. Se condimenteaza umplutura cu putina sare, piper, sucul de lamaie, sosul de peste si oul batut. Se amesteca pana compozitia devine lipicioasa.
  4. Se prepara rulourile: se umple o farfurie adanca (de supa) cu apa la temp. camerei. Se ia cate o foaie de orez (de 16 cm e ideala fiindca rulourile vor iesi mici si se vor praji usor). Se scufunda rapid in apa, se scoate, se mai scufunda rapid in apa si iar se scoate. Se aseaza pe suprafata de lucru si se lasa intre 30 secunde si 1 minut sa se inmoaie si sa devina pliabila. Atentie, daca inmuiati prea mult timp foile in apa, ele devin foarte lipicioase. Si asa, foaia se va lipi un pic de suprafata de lucru, dar fiind elastice se vor desface usor. Preparati asa doar 3-4 foi o data.
  5. Pe fiecare foaie asezati 1 lingurita cu varf din umplutura. Rulati foaia peste umplutura. Ridicati marginile ca sa sigilati umplutura. Rulati pana la capat. (vezi pozele 4-7).
  6. Asezati rulourile preparate pe o farfurie, avand grija sa nu se atinga intre ele, fiindca se pot lipi.
  7. Cand ati preparat toate rulourile, incingeti bine mult ulei. Puneti un rulou in el si daca sfaraie e ok, puneti-le si pe restul. Aveti grija sa nu inghesuiti rulourile in tigaie, fiindca daca se ating se vor lipi intre ele!!! Dati focul la mediu si lasati rulourile sa se prajeasca pana devin putin rumene. Rulourile se prajesc la foc mediu, ca si chiftelele noastre, ca sa aiba timp umplutura sa se faca si in acelasi timp sa nu se rupa foaia de orez. La temp. mari foaia se umfla si se sparge, iar umplutura va curge afara sau pur si simplu vor arata urat. Deci temp. moderata cat le prajiti!
  8. Scoateti-le pe servetele absorbante.
  9. Se servesc caldute sau reci cu frunze de salata si sos vietnamez.
Citeste mai departe

Curry de pui

Curry de pui

Ingrediente

1 kg carne de pui (eu am folosit 700 gr pulpe si 300 gr aripioare)
500 gr cartofi
500 gr ceapa
3 catei usturoi
1 lingurita cu varf pasta de creveti (belacan)
5 frunze de curry (optional; eu am pus frunze uscate)
200 ml lapte de cocos
2 linguri coriandru boabe
1 lingurita piper negru boabe
1 lingurita boabe orez
1 lingurita zahar
2 ardei iuti uscati (le-am scos samburii ca sa nu fie asa iuti)
1/2 lingurita turmenic
1/2 lingurita chimion macinat (cumin)
1/4 lingurita lemongrass pudra
1 bucata scortisoara de 2 cm
1/2 steluta anason
1 cuisor
5 linguri ulei
sare
Portii: 5-6

Preparare

  1. Macinati in masina de cafea toate condimentele uscate incepand de la coriandru si pana la cuisoare.
  2. Intr-o tigaie larga in care veti prepara curry-ul, prajiti pasta de creveti fara grasime. Scoateti-o in blender. Puneti peste ea ceapa curatata, taiata bucati si usturoiul curatat. Macinati pana devine totul pasta. Daca blenderul vostru nu reuseste sa faca pasta, adaugati putina apa sa-l ajutati. Adaugati apoi condimentele macinate si mixati iar. Aceasta este pasta curry.
  3. In tigaie incingeti uleiul si prajiti puiul pe ambele parti pana devine rumen. Scoateti-l din tigaie.
  4. In uleiul ramas adaugati pasta curry si prajiti-o 10 minute, amestecand des, pana simtit ca mirosul de ceapa cruda dispare.
  5. Adaugati puiul inapoi in tigaie impreuna cu cartofii taiati cuburi si frunzele de curry. Adaugati laptele de cocos si 1 1/2 cani apa. Condimentati cu sare dupa gust (atentie belacan este deja sarat! am pus putin peste 1/2 lingurita sare). Amestecati sa fie totul bine omogenizat.
  6. Fierbeti curry cu capacul pus pe jumatate timp de 45 minute.
Citeste mai departe

Coada de vita cu cinci arome

Coada de vita cu cinci arome

Ingrediente

600 gr coada de vita (3-4 bucati mai carnoase, dinspre capatul gros)
15 gr ghimbir
3-4 catei usturoi
1 ardei iute rosu
1 lingura rasa zahar
40 ml sos de soia (japonez)
3/4 lingurita 5 arome chinezesti
1 cana supa de vita (de pui; sau apa)
1/2 lingura otet de orez
2 linguri ulei
Portii: 2

Preparare

  1. Coada de vita se taie bucati si se lasa 30 minute afara sa revina la temperatura camerei.
  2. Intr-o cratita/tuci nu foarte larga (cat sa cuprinda carnea pe un singur strat) se incinge uleiul si se prajesc bucatile de coada pana se rumenesc placut pe toate partile.
  3. Se trage cratita de pe foc si se adauga ghimbirul razuit, usturoiul strivit si ardeiul iute tocat marunt. Se calesc 1 minut, pana incep sa miroasa frumos.
  4. Se adauga sosul de soia (am folosit 20 ml sos de soia sarat si 20 ml sos de soia slab sarat) in care am dizolvat zaharul si aromele chinezesti. Se aduce la fierbere timp de 1 minut.
  5. Se stinge totul cu supa (doar cat sa ajunga la jumatatea bucatilor de carne; am folosit o cana din supa de coada pe care tocmai o preparasem). Se aduce la fierbere.
  6. Se acopera vasul cu capac sau folie si se da la cuptor la 150C timp de 3 ore. La fiecare ora intoarceti carnea in sos, ca sa fiarba egal. Dupa prima ora nu veti vedea mare lucru schimbat, sosul e inca lichid. Dupa a doua ora sosul e mai inchis la culoare si a scazut un pic. Dupa a treia ora sosul e foarte scazut, rosiatic, iar carnea se desprinde usor de pe os.
  7. Scoateti cratita din cuptor si inclinati-o. Veti vedea deasupra o cantitate destul de mare de ulei. Cu o lingura adunati cat puteti din ulei (fara a lua si sosul maroniu) si-l aruncati.
  8. Gustati sosul si adaugati otet dupa gust, doar cat sa echllibreze gustul dulceag (am pus 1/2 lingura).
  9. Puneti cratita pe plita, focul la mediu, si fierbeti pana sosul se reduce si arata ca un sos caramel iar bucatile de carne devin lucioase (cca 2-3 minute). In acest timp intoarceti constant bucatile de carne in sos sa se acopere pe toate partile.
  10. Serviti bucatile de carne cu orez cu susan si legume verzi fierte pe abur. E bun reincalzit.
Citeste mai departe

Hummus

Hummus

Ingrediente

2 cani naut fiert
2 linguri pasta susan (tahini)
sucul de la 1 lamaie
2 catei usturoi
3 linguri ulei masline
sare
Pentru servit
ulei masline
chili
seminte susan
patrunjel tocat

Preparare

  1. Dupa ce ati fiert nautul, retineti o cana de apa din fiertura.
  2. Intr-un robot puneti nautul fiert si-l mixati bine apoi il lasati sa se raceasca complet.
  3. Adaugati restul ingredientelor si mixati pana se marunteste bine, turnati apoi incet apa pana obtineti textura dorita pentru humusul vostru. Eu am folosit o cana de apa.
  4. Lasati robotul sa mai mearga inca 1 minut ca sa aveti o pasta foarte fina.
  5. Hummusul se serveste astfel: pe o farfurie se pune humus si se intinde cu dosul unei linguri, apoi se stropeste cu ulei de masline, chili (sau boia), seminte de susan si se presara patrunjel (sau coriandru) tocat. Se serveste cu lipie.
  6. Se pastreaza intr-un borcan, la frigider. Trebuie consumat in decurs de o saptamana.
Citeste mai departe

Oua in sos de rosii si chorizo

Oua in sos de rosii si chorizo

Ingrediente

1 kg rosii bine coapte
1 ceapa
2 catei usturoi mari
100 gr chorizo picant (sau carnati unguresti picanti cu paprika)
1 lingurita boia afumata
2 lingurite ras el hanout
2 linguri ulei
3-6 oua
iaurt grecesc
patrunjel
sare
Portii: 3-5

Preparare

  1. Rosiile se taie in doua si se dau pe razatoare pana ramaneti in mana doar cu coaja.
  2. Se incinge uleiul intr-o tigaie larga (cca 26 cm). Se adauga ceapa si se caleste pana se inmoaie bine de tot. Se adauga chorizo (taiat felii subtiri) si se caleste totul inca 2-3 minute, cat sa-si lasa carnatii grasimea. Se adauga usturoiul si se caleste inca 30 secunde.
  3. Se adauga boiaua afumata, ras el hanout, rosiile si sare. Se aduce la fierbere. Se da focul la mediu spre mic si se fierbe cam 25 minute, pana sosul scade si grasimea se aduna pe margini. Nu lasati sosul sa scada prea mult, sa devina uscat. La final, gustati sosul de sare. In acest moment va puteti opri si continuati cu pasul urmator doar cand doriti sa serviti mancarea. Sosul se poate pastra si la frigider mai mult timp. Inainte de a continua cu pasul urmator, doar reincalziti sosul.
  4. Socotiti 1 sau 2 oua de persoana. Spargeti ouale in sos. Puneti capacul pe tigaie si lasati sa fiarba timp de aprox 5 minute (pentru oua moi, doar cu albusul facut) si 7 minute (pentru oua mai tari).
  5. Servire: puneti in fiecare farfurie cate o lingura cu varf de iaurt grecesc si intindeti-l cu dosul lingurii pe fundul farfuriei. Presarati patrunjel tocat. Puneti deasupra lui cat sos doriti (aveti grija sa luati si carnati) si deasupra asezati 1 sau 2 oua. Presarati iar cu patrunjel tocat. Se serveste cu paine prajita.
Citeste mai departe

Baba Ganoush

Baba Ganoush

Ingrediente

400 gr pulpa de vinete coapte pe jar (pot fi din congelator)
2 linguri suc de lamaie
3 linguri rase pasta de susan (tahini)
2-3 lingurite maioneza de usturoi
50 ml ulei de masline
sare

Preparare

  1. Daca folositi vinete gata coapte din congelator, dupa decongelare le lasati 10 minute intr-o sita sa se scurga.
    Daca folositi vinete proaspete (2-3 bucati), le veti coace si apoi le curatati dupa instructiunile de aici. Adaugati sucul de lamaie peste vinete si le lasati sa se scurga intr-o sita (cam 10 minute). Vinetele se toaca apoi marunt cu satarul de lemn si se dau la frigider sa se raceasca complet. In acest timp ele vor mai lasa suc, pe care il veti scurge inainte de a pregati salata.
  2. Puneti pulpa vinetelor intr-un bol incapator astfel incat sa puteti amesteca usor. Presarati vinetele cu sare si amestecati bine. Gustati sa fie placut sarate.
  3. Adaugati apoi pasta de susan (cate o lingura pe rand asa cum am zis in introducere; amestecati vartos dupa fiecare). Gustati vinetele dupa fiecare lingura adaugata. Trebuie sa se simta usor gustul de susan fara insa a-l acoperi pe cel al vinetelor.
  4. Adaugati maioneza de usturoi (cate o lingurita pe rand, amestecand vartos dupa fiecare). Gustati dupa fiecare lingurita si cand simtit placut gustul de usturoi va opriti.
  5. Adaugati uleiul, in fir subtire, in timp ce amestecati mereu in salata. Dregeti salata de sare. Mai adaugati putin suc de lamaie daca vi se par prea dulci.
  6. Serviti salata stropita cu ulei de masline si za'atar dava va place. E buna cu lipie libaneza, paine turceasca sau paine arabeasca.
Citeste mai departe