Ați creat un blog și blog-ul dvs. este dedicat o industrie de nișă.


Curcan umplut cu legume

Ingrediente pentru marinata: 1 lingura seminte de coriandru 1 lingura semințe de fenicul 1 lingura seminte de mustar galben 1 lingur...

Spaghete cu branza si piper negru

Spaghete cu branza si piper negru

Ingrediente

150 gr spaghete
75 gr pecorino romano
1/2 lingurita piper negru proaspat macinat
1 lingura ulei de masline
Portii: 2

Preparare

  1. Puneti spaghetele la fiert in multa apa cu sare. Fierbeti-le conform timpului de pe pachet.
  2. Intre timp razuiti prin razatoarea mica branza pecorino. Adaugati piperul (macinat mai grosier daca se poate) si amestecati. Retineti 1 lingura cu varf din acest amestec (o sa-l folositi la decorare).
  3. Cand pastele sunt fierte, retineti 50 ml apa de pe paste intr-o cescuta.
  4. Scurgeti pastele si puneti-le la loc in oala in care au fiert (e ideala fiindca e fierbinte, plus nu mai spalati un vas).
  5. Turnati peste spaghete apa de pe paste si uleiul. Amestecati rapid. Adaugati branza cu piper si amestecati folosind 2 furculite pana branza e topita (maxim 1 minut).
    * nu adaugati sare, fiindca pecorino e suficient de sarata
  6. Serviti imediat, presarate cu branza retinuta.
Citeste mai departe

Curry de mazare si telemea

Curry de mazare si telemea

Ingrediente

300 gr mazare (congelata am folosit)
300 gr telemea slab sarata
100 gr passata (sau 2 rosii din conserva mixate in robot cu putin suc de pe ele)
2-3 linguri iaurt
3 linguri ulei
sare
Pasta
2 cepe
3 catei de usturoi
1 bucata ghimbir de 2 cm
1 foaie de dafin
1/2 lingurita chimion macinat (cumin)
1/2 lingurita coriandru macinat
1/2 lingurita turmeric
1/4 linguirta boabe de piper negru
1/4 linguirta kasmiri chili  (sau chili dupa gust; sau puteti adauga putin ardei iute )
1 pastaie cardamom verde
3 cuisoare
1 priza buna de scortisoara macinata
Portii: 3

Preparare

  1. In robot se pune ceapa taiata bucati mari, usturoiul curatat, ghimbirul taiat bucati, foaia de dafin rupta bucatele si condimentele. Se mixeaza bine timp de 1 minut, pana obtineti o pasta fina. Daca robotul nu reuseste sa amestec ca lumea, adaugati 2 linguri de apa si continuati sa mixati.
  2. Adaugati pasta in uleiul incins si caliti-o la foc mic, amestecand din cand in cand, pana arata uscata (dureaza aproape 10 minute).
  3. Adaugati passata si mai caliti 3 minute, veti vedea uleiul separandu-se pe margini.
  4. Adaugati 250 ml apa si aduceti la fierbere. Fierbeti cu capac timp de 5 minute.
  5. Adaugati telemeaua taiata cubulete si mazarea congelata, amestecati si mai fierbeti cu capac, la foc mic inca 15 minute. Ridicati capacul, dregeti de sare daca e cazul si continuati sa fierbeti inca 5 minute, sa scada putin sosul.
  6. Adaugati iaurtul, amestecati bine si fierbeti inca 2-3 minute, fara a lasa sa clocoteasca.
Citeste mai departe

Curry de tofu

Curry de tofu

Ingrediente

300 gr tofu in saramura
1 ceapa
2 rosii din conserva
3 lingurite rase codiment Sarutul Soarelui de la Sonnentor
50 ml lapte de cocos
5 fire patrunjel
3 linguri ulei
1 lingurita ulei de susan
sare, piper negru
Portii: 2

Preparare

  1. In robot se macina ceapa si rosiile pana devin pasta.
  2. Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie se adauga codimentul Sarutul Soarelui. Se prajeste timp de 5 secunde. Se adauga pasta de ceapa+rosii si se caleste timp de 10-15 minute, la foc mediu spre mic, pana pasta devine uscata.
  3. Se adauga 300 ml apa, laptele de cocos si piper negru macinat dupa gust si se fierbe cu capac timp de 20-25 minute, pana sosul scade bine.
  4. In acest timp de taie tofu cubulete si se prajeste in uleiul ramas amestecat cu uleiul de susan. Se prajeste pana devine usor rumen, apoi se scoate pe servetele de hartie sa se absoarba uleiul.
  5. Cand sosul e gata se adauga tofu si patrunjelul tocat fin. Se amesteca si se gusta de sare.
  6. Se serveste cald, cu orez basmati fiert sau cu paine naan.
Citeste mai departe

Curry de pui cu unt

Curry de pui cu unt

Ingrediente

500 gr pulpe de pui dezosate
800 gr rosii (bine coapte)
2 lingurite pasta de ghimbir si usturoi
2 lingurite garam masala
1 baton scortisoara (de 5 cm)
3 pastai cardamom verde
2 cuisoare
2 foi dafin
1 lingurita zahar
50 ml smantana dulce (pentru gatit)
70 gr caju
50 gr unt
1/2 lingurita kashmiri chili
1/4 lingurita chimion macinat
4 linguri ulei
Marinata
1 lingura cu varf pasta de ghimbir si usturoi
2 linguri iaurt
1 lingura ulei
1/2 lingura kashmiri chili
1 lingurita cu varf garam masala
sare

Preparare

  1. Se taie pulpele cuburi si se presara cu sare si pasta de ghimbir si usturoi. Se maseaza bine. Se amesteca iaurtul cu ulei, Kashmiri chili si masala si se toarna si acest amestec peste pui. Se maseaza iar bine. Se acopera vasul cu folie si se lasa la marinat, la frigider, pentru 2 ore.
    * Kashmiri chili poate fi inlocuit cu amestec de boia dulce si chili pudra; Kashmiri chili este mediu iute.
  2. Se dau rosiile pe razatoare sau se mixeaza bine intr-un robot pentru a obtine un piure.
  3. Intr-un robot se mixeaza alunele caju pana devin pasta. Daca se incapataneaza sa nu se "lege", adaugati 1 lingurita de ulei si 1 lingura de apa. Mixati pana pasta este foarte fina.
  4. Se pun cubuletele de pui in tava cuptorului cu hartie de copt. Se dau la cuptor, la 200C pentru 10 minute. Se porneste apoi grill-ul cuptorului si se lasa sa se coaca inca 10 minute, pana se rumenesc usor. Verificati-le des sa nu se arda.
  5. Intr-o tigaie larga se incinge uleiul. Se adauga scortisoara, cuisoarele, dafinul, cardamomul (toate intregi), garam masala si pasta de ghimbir si usturoi. Se amesteca bine si se prajesc 1 minut.
  6. Se adauga piureul de rosii, 100 ml apa si sare dupa gust. Se lasa sa fiarba 15 minute la foc mediu, pana sosul scade binisor. Cand a scazut, scoateti aromele intregi din el.
  7. Mixati bine sosul intr-un blender (sau cu blenderul vertical) pana devine foarte fin.
  8. Adaugati in sos zaharul, pasta de caju si untul si lasati-l pe foc pana acestea se dizolva in sos.
  9. Adaugati smantana, Kashimiri chili si chimionul. Amestecati pana se omogenizeaza si sosul da cateva clocote.
  10. Adaugati cubuletele de pui (care pana acum ar trebui sa fie gata coapte). Amestecati si lasati inca 5 minute la foc mic.
  11. Serviti curry-ul cu extra smantana turnata deasupra si presarat cu coriandru verde sau patrunjel tocat.
Citeste mai departe

Piept de pui marinat in iaurt si curry

Piept de pui marinat in iaurt si curry

Ingrediente

3 bucati piept de pui (aprox 600 gr)
200 gr iaurt
1 lingura rasa curry
un cub praf usturoi
1/2 lamaie
sare, piper
Portii: 4-5

Preparare

  1. Amestecati iaurtul cu usturoi, curry si putina sare si piper. Lasati jumatate de ora la rece.
  2. Taiati pieptul de pui fasii grosute si stoarceti peste ele sucul de la jumatate de lamaie. Lasati la marinat cu lamaie tot jumatate de ora la rece.
  3. Turnati marinata de iaurt si curry peste bucatile de pui si amestecati bine, sa fie acoperita toata carnea. Lasati la marinat la frigider minim 1 ora, maxim o zi.
  4. Scoateti puiul din marinata, puneti bucatile pe betisoare pentru frigarui si asezati-le pe gratar (sau intr-o tigaie teflonata fara ulei). Cand sunt facute pe o parte intoarceti-le sa se prajeasca si pe cealata parte.
  5. Am servit cu salata de rosii, dar merge si cu orez sau cu un curry de vinete.
Citeste mai departe

Curry de porc

Curry de porc

Ingrediente

500 gr carne porc taiata feliute lungi
3 morcovi micuti taiati betigase(eu am folosit aparatul de curatat legume ca sa iasa mai frumos)
1/2 ardei rosu+1/2 ardei verde taiati pe lung
3 cartofi taiati cuburi(aprox. 300 gr)
2 linguri sos soia
400 ml supa legume
1 lingura curry
sare, chilli
Portii: 3

Preparare

  1. Carnea de porc se pune intr-o tigaie mai larga(wok) la prajit cu 4 linguri ulei, pana isi schimba culoarea.
  2. Se adauga legumele si se prajesc inca vreo 10 minute pana se inmoaie putin ardeiul si morcovul. Amestecati des.
  3. Adaugati apoi condimentele(curry, chilli si sos de soia), amestecati bine si mai prajiti cam 1 minut. Potriviti de sare doar la sfarsit fiindca si supa si sosul de soia sunt sarate!!!
  4. Turnati supa de legume calda si lasati sa fiarba acoperit pana carnea si cartofii sunt facuti(cam 25 min la foc mare).
  5. Daca ramane mult sos puteti sa mai lasati cateva minute la fiert fara capac.
Citeste mai departe

Musaca

Musaca

Ingrediente

5 cartofi
1 vanata medie
500 gr carne tocata
1/2 pahar vin rosu sec (optional)
1 ceapa
400 gr rosii din conserva (sau passata, sau bulion)
sare
piper
cimbru
100 ml ulei +2 linguri
Sos bechamel:
50 gr unt
1 lingura cu varf faina
300 ml lapte fierbinte
150 gr cascaval (un cascaval care se topeste usor, eu am pus Moeciu)
Portii: 4-5

Preparare

  1. Pregatim sosul de carne: se caleste ceapa tocata marunt in 2 linguri ulei. Cand se inmoaie se adauga carnea tocata si se prajeste pana se evapora tot sucul care-l lasa si incepe sa se rumeneasca usor. In acel moment adaugam rosiile, sare, piper si 1 lingurita cimbru. Amestecam bine, punem capacul la oala si lasam la fiert la foc mediu 45 minute. Din cand in cand amestecati in sos si daca scade prea mult, adaugati putina apa (sau vin).
  2. Cat timp se face carnea curatam cartofii de coaja si ii taiem rondele subtiri. Vanata o taiem tot rondele, cat de subtiri putem ca sa se prajeasca repede.
  3. Prajim cartofii intr-o tigaie in 50 ml ulei. Daca tigaia e mai mica, ii prajiti in mai multe ture. La fel, prajim vinetele in restul de 50 ml ulei.
    * reteta traditionala cere prajirea legumelor in ulei, dar recomand prajirea vinetelor pe grill, doar unse cu putin ulei, astfel nu vor absorbi o cantitate, zic eu, inutila de ulei.
  4. Scoatem legumele prajite pe servetele de hartie si lasam sa se scurga de ulei.
  5. Pregatim sosul bechamel folosind tehnica de aici. In aceasta reteta am folosit mai mult lapte fiindca sosul trebuie sa fie un pic mai moale. In sos adaugati cascavalul razuit.
  6. Intr-un vas termorezistent asezati un strat de cartofi, apoi un strat de vinete. Deasupra asezam strat de sos de carne. Repetam: iar strat de cartofi, apoi vinete si iar carne. Peste carne punem sosul bechamel.
    * vasul meu oval are 25 cm lungime si 15 latime.
    ** nu am folosit chiar tot sosul bechamel, am pus cat a intrat in vas, dar trebuie sa acopere bine carnea
  7. Dam la cuptor la 180C pentru 30 minute, pana se rumeneste deasupra. Lasam sa se racoreasca si apoi putem taia felii. Se serveste cu un pahar de vin rosu sec, fiind o mancare foarte grea.
Citeste mai departe

Sarmalute in foi de vita

Sarmalute in foi de vita

Ingrediente

250 gr orez
5 fire patrunjel
3 fire marar (sau menta)
1 lingurita rasa oregano uscat
1 rosie mare
2 cepe mici
6 linguri ulei
sare, piper
1 lingura vegeta de casa
1/4 lamaie
25 frunze de vita de vie
Bucati: 25

Preparare

  1. Frunzele de vita de vie spalate le puneti una peste alta si le introduceti intr-o oala cu apa care fierbe. Lasati sa se opareasca 2 minute. Le scurgeti apoi de apa si le lasati sa se racoreasca.
  2. Intre timp pregatiti umplutura: ceapa tocata marunt o caliti in uleiul incins pana se inmoaie bine, cca 5 minute. Adaugati ceapa cu tot cu ulei peste orez. Adaugati apoi verdeturile tocate, oregano, rosia data pe razatoare, sare si piper dupa gust. Amestecati bine.
  3. Pe fiecare frunza de vita de vie asezati o lingurita de umplutura. Ridicati marginile dinspre codita, apoi marginile laterale si rulati (vezi poze).
  4. Asezati sarmalutele pe mai multe straturi intr-o oala mica. Turnati apa cat sa acopere si adaugati o lingura de vegeta de casa si putina sare. Adaugati sucul de lamaie.
  5. Deasupra sarmalutelor asezati o farfurioara ca sa le tina sub apa. Aduceti la fierbere, apoi asezati capacul pe oala si lasati sa fiarba la foc mic cca 30 minute.
    * puteti sa le fierbeti si in cuptor, la 200C pentru aprox 1 ora
  6. Serviti caldute cu sos de lamaie ca fel principal sau reci cu iaurt ca aperitiv.
Citeste mai departe

Caprioara la ceaun

Caprioara la ceaun

Ingrediente

700 gr carne caprioara (pulpa sau spata; sau cuburile de carne care se vand sub denumirea de "gulas de caprioara" )
300 gr ceapa mica (arpagic)
6 catei mari de usturoi
1 lingura pasta de rosii
10 cuburi supa de vita (sau 100 ml supa de pui; in lipsa, folositi apa)
1 1/2 linguri otet de vin rosu
30 ml ulei de floarea soarelui
20 ml ulei de masline extravirgin (de buna calitate)
1 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita cumin macinat
1 fir rozmarin
sare
Marinata
200 ml vin rosu sec (am folosit Shiraz)
1 bucata baton scortisoara (5 cm)
10 boabe ienibahar
3 cuisoare
4 foi dafin
2 linguri otet de vin rosu
1 lingurita sare
Portii: 4-5

Preparare

  1. Se spala carnea in cateva ape, pana ramane curata apa pe ea. Se taie cubulete.
  2. Se pun intr-un vas si se adauga toate ingredientele pentru marinata. Se amesteca bine, se acopera si se lasa la marinat peste noapte.
  3. Se scoate carnea din marinata si se usca cu servetele de bucatarie.
  4. Se incinge intr-un ceaun uleiul de floarea soarelui. Se prajesc cubulete la foc mediu spre mare. Prajiti-le in transe, astfel incat sa nu fie inghesuite. Daca inghesuiti carnea in ceaun, ea se va inabusi in loc sa se prajeasca. Carnea prajita pastrati-o intr-un vas.
  5. Cand terminati de prajit toata carnea, adaugati ceapa curatata dar lasata intreaga. Prajiti, amestecand des, pana se rumeneste si incepe sa miroasa dulceag. Adaugati cateii de usturoi curatati, dar lasati intregi. Continuati sa prajiti inca 2 minute. Scoateti ceapa si usturoiul peste carne.
  6. Atentie, acum ceaunul ar trebui sa aiba arsuri pe fund si pe margini. Nu va ingrijoarti, e excelent, e exacte ce am vrut sa obtinem. Acea crusta de pe vas va da aroma mai buna tocanitei noastre.
  7. Intr-o cescuta amestecati 3 linguri din marinata, 1 1/2 linguri otet si cuburile de vita (pui sau apa). Turnati acest amestec in ceaun si cu o lingura de lemn frecati peste tot, pe fund, pe lateral, ajutandu-va de lichidul adaugat ca sa dizolvati "arsura" de care vorbeam mai sus. Cand vasul e cat de cat curat, lasati sa fiarba lichidul cam 5 minute, pana devine siropos.
  8. Trageti ceaunul de pe foc si adaugati in el carnea, ceapa si usturoiul, aromele din marinata (scortisoara, frunzele de dafin , ienibahar, cuisoare pe care le "pescuiti" cu o paleta). Adaugati in plus oregano si cumin. Condimentati cu sare dupa gust (cam 1 lingurita rasa) si piper negru (cam 1/2 lingurita). Amestecati totul bine.
  9. Adaugati pasta de rosii dizolvata intr-o cana de apa. Mai adaugati uleiul de masline si inca 1/2 cana de apa (sau 1 cana de apa daca doriti tocanita cu mai mult sos).
  10. Asezati deasupra rozmarinul si aduceti continutul la fierbere.
  11. Acoperiti ceaunul cu un capac sau folie de aluminiu (atentie, sa fie bine etansat) si dati la cuptor la 160C pentru 1.5 ore.
    * nu cunosc modul in care a fost tratata carnea de caprioara (daca a fost fezandata, daca era de crescatorie sau nu) asa ca timp de coacere in cuptor poate varia in functie de aceste elemente; mie mi s-a parut ca s-a facut extrem de repede si a iesit extrem de frageda; indicat e ca dupa 1.5 ore daca nu e facuta, mai adaugati lichid (apa/supa fierbinte) daca a scazut prea mult, o "resigilati" cu folie si o mai lasati la cuptor; o verificati apoi tot la 30 minute.
  12. Se serveste presarat cu patrunjel proaspat, alaturi de orez fiert sau piure de cartofi.
Citeste mai departe

Tocanita de vita in stil grecesc

Tocanita de vita in stil grecesc

Ingrediente

700 gr carne de vita pentru tocanita (am folosit 2 coaste de vita cu os de 350 gr fiecare)
3 cepe (aprox 350 gr)
1 lingura cu varf pasta de rosii
2 linguri otet de vin rosu
150 ml vin rosu sec
2 rosii din conserva + 2 linguri suc de pe ele
4 catei de usturoi
3 foi de dafin
10 boabe ienibahar
4 cuisoare
1 lingurita oregano uscat
2 prize scoartisoara macinata
sare, piper negru
2 linguri ulei
Portii: 4-5

Preparare

  1. Daca folositi carne macra fara os, taiati-o cuburi mari. Daca folositi coaste, le lasati intregi.
  2. Puneti uleiul intr-o tigaie larga si incingeti-l bine. Adaugati carnea si rumeniti-o bine pe toate partile. Trageti tigaia de pe foc si adaugati usturoiul strivit si amestecati rapid pana canea e toata data prin usturoi si acesta incepe sa miroasa placut.
  3. Scurgeti grasimea din tigaie intr-o cescuta, iar carnea cu usturoi mutati-o in oala in care veti fierbe tocanita.
  4. Stergeti tigaia de usturoi si alte depuneri cu un servetel de hartie si turnati grasimea la loc in tigaie. Adaugati ceapa tocata marunt si caliti-o la foc mic pana devine aurie si are un miros dulceag (cca 15 minute). Amestecati din cand in cand in ea.
  5. Adaugati pasta de rosii si mai caliti, tot la foc mic, inca 5 minute, ca sa se caramelizeze un pic pasta.
  6. Adaugati condimentele (ienibahar, foi dafin, cuisoare, oregano, scortisoara) si amestecati. Stingeti ceapa cu otet si apoi cu vin. Aduceti la fierbere.
  7. Turnati acest amestec de ceapa peste carnea din oala. Adaugati si rosiile strivite cu furculita, impreuna cu sucul lor. Scuturati bine oala sa se aseza continutul in ea. Acoperiti cu 3 cani de apa. Condimentati cu sare si piper negru.
  8. Aduceti la fierbere, dati focul la mic (tocanita doar sa bolboroseasca usor!!!) si fierbeti cu capacul pus pe jumatate timp de 2 ore. Acum, daca carnea a fost mai grasa, puteti degresa tocanita, adunand grasimea de la suprafata cu o lingura. De asemenea gustati tocanita si daca sosul e putin acid, adaugati 1-2 prize de zahar.
  9. Dupa 2 ore luati capacul si mai fierbeti tot la foc mic inca 1 ora. Verificati carnea, ar trebui sa fie moale (sa cada de pe os daca e cazul si furculita sa intre foarte usor in ea, pur si simlu sa se desfaca fasii). Daca nu e inca asa, mai lasati la fiert cu capac (daca a scazut sosul prea tare) pana carnea e super moale. Mie, in 3 ore, carnea era gata fiarta. Daca ati folosit coaste, la final scoateti carnea din oala si scoateti oasele. Carnea o curatati de grasime daca e cazul si ori o puneti intreaga inapoi in sos, ori o rupeti bucati.
  10. Se serveste cu orez sau orzo, cu piure de cartofi, mamaliguta sau doar cu paine proaspata. Este buna reincalzita.
Citeste mai departe

Carne de vita la cuptor cu paste orzo

Carne de vita la cuptor cu paste orzo

Ingrediente

500-800 gr carne de vita pentru tocanita (am folosit 500 gr carne de pe coaste de vita)
2 catei de usturoi
1 ceapa
1 ardei gras rosu
1 lingura rasa pasta de rosii
1/2 conserva de rosii (conserva de 400 gr)
2 foi de dafin
7 boabe ienibahar
3 cuisoare
1 lingurita oregano uscat
2 prize scortisoara
300 gr paste orzo
sare, piper negru
2 linguri ulei
Portii: 4

Preparare

  1. Carnea se taie bucati mari care se rumenesc intr-o lingura de ulei incins. Se trage tigaia de pe foc, se adauga cateii de usturoi striviti si se amesteca timp de 1 minut, pana miroase placut a usturoi. Mutati tot continutul tigaii intr-un vas mai inalt, care merge la cuptor.
  2. Tigaia o stergeti cu un sevetel de hartie si incingeti inca 1 lingura de ulei. Adaugati ceapa tocata fin si ardeiul taiat cubulete marunte. Caliti legumele, la foc mic, pana se inmoaie foarte bine si ceapa e aurie (cca 15 minute). Se amesteca din cand in cand.
  3. Se adauga pasta de rosii si se mai caleste cam 3 minute, sa se caramelizeze un pic pasta.
  4. Se adauga rosiile din conserva cu tot cu sucul de pe ele mixate in blender. Se pun si aromele (dafin, ienibahar, oregano, cuisoare, scortisoara). Se fierbe timp de 2 minute.
  5. Se adauga 3 cani de apa peste sosul de rosii si se aduce la fierbere. Se condimenteaza cu sare si piper negru.
  6. Se toarna sosul fierbinte peste carnea din vasul care merge la cuptor. Se scutura bine oala sa se aseze continutul in ea. Se acopera vasul cu folie de aluminiu, cat de strans puteti sa nu scape abur.
  7. Se da vasul al cuptor la 160C timp de 3 ore. Dupa 2 ore puteti verifica carnea, o intepati cu furculita si vedeti daca se rupe usor. Coastele mele in 3 ore erau fierte bine de tot.
  8. Acum aveti doua posibilitati:
    - finisati mancarea intr-un singur vas, cel care a fost la cuptor: adaugati tot orzo peste carne, scuturati vasul sa se aseze bine si sa se acopere de sosul din oala. Adaugati sare in sos, sa fie un pic mai sarat decat normal fiindca ati adaugat si pastele si au si ele nevoie de sare. Dati vasul iar la cuptor la 180C timp de aprox. 15-20 minute. Verificati ca orzo sa fie facut si abia apoi scoateti vasul din cuptor. Nu lasati orzo sa se usuce in cuptor, mai trebuie sa ramana putin lichid la supafata cand e gata.

    - finisati mancarea in 4 vase individuale: impartiti carnea in cele 4 vase. Puneti cate 75 gr orzo in jurul carnii. Adaugati 1/4 din sosul din oala (pe care-l sarati un pic mai mult decat normal; aveti grija sa luati la fiecare portie si legume din sos) peste fiecare portie. Scuturati bine vasele sa se amestece lichidul cu orzo. Dati la cuptor la 180C timp de 15-20 minute, pana orzo e facut.
Citeste mai departe