Ingrediente
250 gr orez5 fire patrunjel
3 fire marar (sau menta)
1 lingurita rasa oregano uscat
1 rosie mare
2 cepe mici
6 linguri ulei
sare, piper
1 lingura vegeta de casa
1/4 lamaie
25 frunze de vita de vie
Bucati: 25
Preparare
- Frunzele de vita de vie spalate le puneti una peste alta si le introduceti intr-o oala cu apa care fierbe. Lasati sa se opareasca 2 minute. Le scurgeti apoi de apa si le lasati sa se racoreasca.
- Intre timp pregatiti umplutura: ceapa tocata marunt o caliti in uleiul incins pana se inmoaie bine, cca 5 minute. Adaugati ceapa cu tot cu ulei peste orez. Adaugati apoi verdeturile tocate, oregano, rosia data pe razatoare, sare si piper dupa gust. Amestecati bine.
- Pe fiecare frunza de vita de vie asezati o lingurita de umplutura. Ridicati marginile dinspre codita, apoi marginile laterale si rulati (vezi poze).
- Asezati sarmalutele pe mai multe straturi intr-o oala mica. Turnati apa cat sa acopere si adaugati o lingura de vegeta de casa si putina sare. Adaugati sucul de lamaie.
- Deasupra sarmalutelor asezati o farfurioara ca sa le
tina sub apa. Aduceti la fierbere, apoi asezati capacul pe oala si
lasati sa fiarba la foc mic cca 30 minute.
* puteti sa le fierbeti si in cuptor, la 200C pentru aprox 1 ora - Serviti caldute cu sos de lamaie ca fel principal sau reci cu iaurt ca aperitiv.