Ingrediente
700 gr carne de vita pentru tocanita (am folosit 2 coaste de vita cu os de 350 gr fiecare)3 cepe (aprox 350 gr)
1 lingura cu varf pasta de rosii
2 linguri otet de vin rosu
150 ml vin rosu sec
2 rosii din conserva + 2 linguri suc de pe ele
4 catei de usturoi
3 foi de dafin
10 boabe ienibahar
4 cuisoare
1 lingurita oregano uscat
2 prize scoartisoara macinata
sare, piper negru
2 linguri ulei
Portii: 4-5
Preparare
- Daca folositi carne macra fara os, taiati-o cuburi mari. Daca folositi coaste, le lasati intregi.
- Puneti uleiul intr-o tigaie larga si incingeti-l bine. Adaugati carnea si rumeniti-o bine pe toate partile. Trageti tigaia de pe foc si adaugati usturoiul strivit si amestecati rapid pana canea e toata data prin usturoi si acesta incepe sa miroasa placut.
- Scurgeti grasimea din tigaie intr-o cescuta, iar carnea cu usturoi mutati-o in oala in care veti fierbe tocanita.
- Stergeti tigaia de usturoi si alte depuneri cu un servetel de hartie si turnati grasimea la loc in tigaie. Adaugati ceapa tocata marunt si caliti-o la foc mic pana devine aurie si are un miros dulceag (cca 15 minute). Amestecati din cand in cand in ea.
- Adaugati pasta de rosii si mai caliti, tot la foc mic, inca 5 minute, ca sa se caramelizeze un pic pasta.
- Adaugati condimentele (ienibahar, foi dafin, cuisoare, oregano, scortisoara) si amestecati. Stingeti ceapa cu otet si apoi cu vin. Aduceti la fierbere.
- Turnati acest amestec de ceapa peste carnea din oala. Adaugati si rosiile strivite cu furculita, impreuna cu sucul lor. Scuturati bine oala sa se aseza continutul in ea. Acoperiti cu 3 cani de apa. Condimentati cu sare si piper negru.
- Aduceti la fierbere, dati focul la mic (tocanita doar sa bolboroseasca usor!!!) si fierbeti cu capacul pus pe jumatate timp de 2 ore. Acum, daca carnea a fost mai grasa, puteti degresa tocanita, adunand grasimea de la suprafata cu o lingura. De asemenea gustati tocanita si daca sosul e putin acid, adaugati 1-2 prize de zahar.
- Dupa 2 ore luati capacul si mai fierbeti tot la foc mic inca 1 ora. Verificati carnea, ar trebui sa fie moale (sa cada de pe os daca e cazul si furculita sa intre foarte usor in ea, pur si simlu sa se desfaca fasii). Daca nu e inca asa, mai lasati la fiert cu capac (daca a scazut sosul prea tare) pana carnea e super moale. Mie, in 3 ore, carnea era gata fiarta. Daca ati folosit coaste, la final scoateti carnea din oala si scoateti oasele. Carnea o curatati de grasime daca e cazul si ori o puneti intreaga inapoi in sos, ori o rupeti bucati.
- Se serveste cu orez sau orzo, cu piure de cartofi, mamaliguta sau doar cu paine proaspata. Este buna reincalzita.