Ingrediente
20-25 foi de orez (diametru 16 cm)ulei pentru prajit
Umplutura
200 gr carne tocata de porc
100 gr creveti decorticati
50 gr carne de crab (sau surimi 3 batoane)
50 gr taiteti de orez
1 ou mic
1 morcov mare
1/4 ceapa
1 catel mic usturoi
5 ciuperci negre uscate
1 lingura suc de lamaie
1 lingurita sos de peste
1/4 lingurita piper macinat
putina sare
Bucati: 20-25
Preparare
- Se acopera ciupercile cu apa fierbinte pentru a se rehidrata; se acopera si taieteii de orez cu apa fierbinte; se lasa 10 minute.
- Se toaca marunt cu cutitul crevetii si carnea de crab/surimi. Se amesteca cu carnea de porc, morcovul dat pe razatoarea mare, ceapa tocata foarte marunt, usturoiul strivit. Se adauga si ciupercile rehidratate tocate fin si taieteii tocati si ei. Se amesteca totul bine pana la omogenizare.
- Se condimenteaza umplutura cu putina sare, piper, sucul de lamaie, sosul de peste si oul batut. Se amesteca pana compozitia devine lipicioasa.
- Se prepara rulourile: se umple o farfurie adanca (de supa) cu apa la temp. camerei. Se ia cate o foaie de orez (de 16 cm e ideala fiindca rulourile vor iesi mici si se vor praji usor). Se scufunda rapid in apa, se scoate, se mai scufunda rapid in apa si iar se scoate. Se aseaza pe suprafata de lucru si se lasa intre 30 secunde si 1 minut sa se inmoaie si sa devina pliabila. Atentie, daca inmuiati prea mult timp foile in apa, ele devin foarte lipicioase. Si asa, foaia se va lipi un pic de suprafata de lucru, dar fiind elastice se vor desface usor. Preparati asa doar 3-4 foi o data.
- Pe fiecare foaie asezati 1 lingurita cu varf din umplutura. Rulati foaia peste umplutura. Ridicati marginile ca sa sigilati umplutura. Rulati pana la capat. (vezi pozele 4-7).
- Asezati rulourile preparate pe o farfurie, avand grija sa nu se atinga intre ele, fiindca se pot lipi.
- Cand ati preparat toate rulourile, incingeti bine mult ulei. Puneti un rulou in el si daca sfaraie e ok, puneti-le si pe restul. Aveti grija sa nu inghesuiti rulourile in tigaie, fiindca daca se ating se vor lipi intre ele!!! Dati focul la mediu si lasati rulourile sa se prajeasca pana devin putin rumene. Rulourile se prajesc la foc mediu, ca si chiftelele noastre, ca sa aiba timp umplutura sa se faca si in acelasi timp sa nu se rupa foaia de orez. La temp. mari foaia se umfla si se sparge, iar umplutura va curge afara sau pur si simplu vor arata urat. Deci temp. moderata cat le prajiti!
- Scoateti-le pe servetele absorbante.
- Se servesc caldute sau reci cu frunze de salata si sos vietnamez.