Ingrediente
Baigli
500 gr faina alba180ml lapte caldut
1 plic drojdie uscata (7gr)
1 lingura zahar
200 gr unt
2 galbenusuri
Umplutura cu mac (pentru 2 baigli)
150 gr mac
150 ml lapte
5-6 linguri zahar
1 esenta vanilie
Umplutura cu nuca (pentru 2 baigli)
150 gr nuca macinata
1/2 lingurita scortisoara
3-4 linguri zahar
lapte (cca 100 ml)
Pentru uns:
1 galbenus
2 linguri lapte
Bucati: 4 baigli
Preparare
Baigli
- Se pune faina cu untul taiat cuburi si galbenusurile
in robot si se mixeaza pana ajunge la consistenta de pesmet. Se pun apoi
toat ingredientele in masina de paine si se seteaza pe programul de "aluaturi" (framantat/dopsit).
Se poate framanta si cu mana aluatul si dupa ce obtineti un aluat elastic se lasa la dospit, acoperit si la loc caldut cam 1 ora. - Umplutura de mac: se macina macul cu zaharul in masina de cafea. Se pune la fiert intr-o craticioara cu laptele si se fierbe, amestecand des cam 10 minute, pana laptele se absoarbe. Se lasa la racit si apoi adaugam vanilia.
- Umplutura de nuca: nuca macinata se amesteca cu zahar si scortisoara si apoi se torna lapte cald pana obtinem o pasta.
- Alautul se taie in 4 bucati egale.
- Din fiecare bucata intindeti o foaie dar nu extrem de subtire, foaia va avea cam 15cm x 25 cm.
- Puneti umplutura deasupra (pe 2 baigli mac, pe restul nuca), cate o lingura pana foaia e acoperita, dar lasati 1-2 cm liberi pe lateral. Intindeti umplutura uniform folosind un cutit. Stratul de umplutura nu trebuie sa fie extrem de gros nici el.
- Rulati foaia pe partea lunga si cu o furculita intepati cozonacelul in lateral.
- Bateti un galbenus cu 2 linguri de lapte si ungeti baigli.
* puteti unge baigli si cu albusurile ramase - Asezati cei 4 baigli obtinuti pe tava de copt acoperita cu hartie de copt, introduceti tava intr-o punga si lasati baigli sa se odihneasca la loc caldut cam 30 minute.
- In acest timp incingeti cuptorul la 180C si apoi coaceti baigli cam 40 minute.