Ați creat un blog și blog-ul dvs. este dedicat o industrie de nișă.


Curcan umplut cu legume

Ingrediente pentru marinata: 1 lingura seminte de coriandru 1 lingura semințe de fenicul 1 lingura seminte de mustar galben 1 lingur...

Socata

Socata

Ingrediente
Socata

10 flori mari soc
500-600 gr zahar
1 lamaie mare
8 gr drojdie proaspata
Mai aveti nevoie de: un borcan de 5l

Preparare
Socata

  1. Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se acopera cu zahar, apoi adaugati sucul de la lamaie si coaja taiata felii. Se pune apoi apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi.
  2. A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (pentru a fermenta), se acopera cu tifon si se lasa la loc cald si insorit pentru inca 2-3 zile (depinde cat e de cald si cat de acidulata doriti sa fie soacata; la noi au fost suficiente 2 zile).
  3. In fiecare zi amestecati in borcan dimineata si seara si gustati socata. Cand a ajuns la aciditatea dorita strecurati socata, o puneti in sticle si o tineti la frigider.
  4. Socata se serveste rece.
Citeste mai departe

Mazare bonne femme

Mazare bonne femme

Ingrediente
Mazare bonne femme

450 gr mazare
100 gr bacon
1 ceapa medie (maxim 100 gr)
1 fir cimbrisor
8 linguri apa
1 lingura rasa unt
sare, piper negru
Portii: 2

Preparare
Mazare bonne femme

  1. Intr-o tigaie mai adanca si nu extrem de larga se pune baconul taiat cubulete la foc mic pana-si lasa grasimea, dar nu trebuie sa fie rumen. Se adauga ceapa tocata marunt si se caleste totul in continuare pana ceapa e moale si baconul e rumen (cca 5 minute).
  2. Se adauga mazarea, untul si cimbrul. Se presara sare si piper negru. Se amesteca pana untul e topit. Se adauga apa si se aduce la fierbere.
  3. In acel moment se da focul la mic, se pune capacul (daca capacul nu e etans, puteti aseza o folie de aluminiu sub el) si se fierbe asa pana mazarea e facuta (cca 20-25 minute). Amestecati de 2 ori in acest timp si gustati mazarea de fiecare data ca sa puteti estima cand e gata. Cand amestecati verificati si daca mai e lichid in tigaie, mazarea nu trebuie sa arate uscata.
  4. Cand e gata, in tigaie ar trebui sa mai ramana doar putin lichid pe fund, ca un sos lejer. Daca doriti, acum puteti presara patrunjel sau menta tocata.
  5. Serviti mazarea calda cu paine de secara si daca doriti 1 lingura de branza de casa (sau telemea).
Citeste mai departe

Galuste cu capsuni

Galuste cu capsuni

Ingrediente
Galuste cu capsuni

200 gr urda
100 gr faina
3 linguri unt
3-4 linguri zahar
coaja rasa de la 1/4 lamaie
1 ou
10 capsuni (mai mici)
1 plic zahar vanilat
50 gr mac
Bucati: 10

Preparare
Galuste cu capsuni

  1. Intr-o oala mai adanca si larga se pune apa la fiert.
  2. Se macina macul cu 1 lingura zahar.
  3. Se freaca urda cu 2-3 linguri de zahar, 1 lingura unt si coaja de lamaie.
  4. Se adauga oul si se omogenizeaza. Se adauga faina si se amesteca iar bine.
  5. Capsunile se curata de codita, se spala si se scurg pe servetele de bucatarie. Se presara apoi cu zaharul vanilat.
  6. Se ia cate o lingura aluat si se face bila. Se aplatizeaza bila in palma, sa ia forma de disc. Se aseaza o capsuna in centru apoi se inchide aluatul in jurul ei si se ruleaza intre palme sub forma de bila.
  7. Se pun galustele formate in apa care fierbe (dar data la mic, sa nu mai clocoteasca). Se fierb putin peste 5 minute, pana se ridica la suprafata.
  8. Se incinge restul de unt intr-o tigaie. Se scot galustele din apa cu o paleta cu gauri, se scurg bine si se pun in unt. Se prajesc in unt 2 minute, pe toate partile.
  9. Se trec galustele prin macul macinat.
  10. Se aseaza galustele cu capsuni pe un platou si se presara putin zahar pudra deasupra. Intre ele se pot aseza capsuni proaspete, contrastul de culoare e minunat.
Citeste mai departe

Clatite cu capsuni

Clatite cu capsuni

Ingrediente
Clatite cu capsuni

Clatite pufoase
1 ou
35 gr zahar
150 ml lapte
100 ml apa
100 gr faina
1/2 lingurita praf de copt
1/4 lingurita scortisoara
1 priza sare
2 linguri ulei
1 cub de unt (pentru uns tigaia)
Capsuni
500 gr capsuni (cantarite dupa curatare)
80 gr zahar
30 gr unt
1 lingurita crema de otet balsamic (sau 2 lingurite otet balsamic)
1/2 lamaie (sau lime)
Spuma de iaurt
200 gr iaurt gras sau grecesc
150 ml smantana pentru frisca (rece)
1 lingura zahar pudra (poate fi vanilat)
Bucati: 6

Preparare
Clatite cu capsuni

  1. Capsuni: se caramelizeaza zaharul intr-o tigaie larga pana capata o culoare roscata. Se adauga untul si se amesteca pana se topeste. Se adauga capsunile (curatate, taiate in 2 sau 4, dupa marime), otetul balsamic, coaja rasa de la 1/4 lamaie si sucul de la 1/2 lamaie. Se amesteca bine si se lasa pe foc pana vedeti ca s-a adunat mult suc sub capsuni (nu dureaza mult, cca 1.5 minute).
  2. Scoateti capsunile cu o paleta cu gauri intr-un bol. Fierbeti siropul ramas in tigaie inca 1.5 minute (sa se ingroase un pic). Cand e gata, turnati siropul peste capsuni. Lasati sa se raceasca, apoi pastrati la frigider.
  3. Pregatiti clatitele: folosind un tel bateti bine oul cu zaharul pana zaharul se topeste (cca 2 minute). Adaugati apoi incet laptele si apa, batand in continuare cu telul. Adaugati faina mixata in prealabil cu scortisoara, praful de copt si sarea. Amestecati bine pana nu mai sunt cocoloase. La final adaugati uleiul.
  4. Coaceti clatitele dupa instructiunile detaliate de aici. Singura diferenta e ca am umplut mai mult polonicul cu aluat la fiecare clatita, ca sa-mi iasa clatitele un pic mai groase decat le fac cu celalalt aluat. Mi-au iesit 6 clatite de diametru 25 cm.
  5. Stivuiti clatitele unele peste altele pe masura ce le coaceti si le tineti acoperite cu folie sa nu se usuce. Lasati insa sa se raceasca de tot inainte de a le umple cu spuma de iaurt, altfel spuma se va topi.
  6. Spuma de iaurt: amestecati bine iaurtul cu zaharul pudra. Separat, bateti smantana pana frisca sta pe tel. Incorporati frisca in iaurt in 2-3 transe, amestecand usor. Pastrati la frigider.
  7. La servire, asezati cate 2-3 linguri capsuni cu sos pe fundul farfuriei. Ungeti clatite cu spuma de iaurt, rulati si taiati-le in 3 bucati pe care le asezati frumos deasupra capsunilor. Presarati cu zahar pudra.
Citeste mai departe

Inghetata rapida

Inghetata rapida

Ingrediente
Inghetata rapida

350 gr fructe congelate (am folosit zmeura)
170 gr lapte condensat
Portii: 6 globuri

Preparare
Inghetata rapida

  1. E de preferat sa folositi fructe zemoase, in special fructe de padure (zmeura, mure, fragute).
  2. Se pune totul intr-un robot si se mixeaza cca 1 minut. Se poate servi imediat sau o puteti pastra cca 30 minute la congelator.
  3. Pe termen lung, o pastrati in congelator in bolul robotului la care lasati si lama si cand doritit sa serviti, o scoateti din congelator, o lasati 10 minute la temperatura camerei si apoi o mixati rapid cateva secunde. Apoi se poate servi.
Citeste mai departe

Lapte de pasare rapid

Lapte de pasare rapid

Ingrediente
Lapte de pasare rapid

3 galbenusuri
500 ml lapte
6 linguri zahar
1 lingurita cu varf faina
1 lingurita esenta de vanilie
un varf lingurita turmenic (optional)
marshmallow (pregatite in casa sau cumparate)
Portii: 4

Preparare
Lapte de pasare rapid

  1. Intr-o oala puneti laptele pe foc mediu impreuna cu zaharul. Amestecati pana zaharul se dizolva si laptele e fierbinte.
  2. Intr-un bol frecati galbenusurile cu faina si apoi turnati cateva linguri de lapte fierbinte peste el, amestecand bine. Dati focul la mic. Turnati acest amestec in oala cu lapte, incet, amestecand mereu. Lasati pe foc pana compozitia capata o consistenta cremoasa si continuati sa amestecati.
  3. Adaugati turmenicul pentru o culoare mai frumoasa si luati de pe foc. Cand se racoreste adaugati esenta de vanilie.
  4. Impartiti laptele in 3-4 pahare si dati la rece macar 1 ora. Se serveste rece cu multe marsmallows deasupra.
Citeste mai departe

Mancarea marinarului

Mancarea marinarului

Ingrediente
Mancarea marinarului

500 gr pulpa vita felii(~4 felii)
2 cepe micute
400 ml apa
200 ml bere neagra
1 cub knor(sau 1 lingura rasa vegeta)
cimbru
3 foi dafin
sare, piper
2 radacini micute de patrunjel
300-400 gr cartofi noi mici
Sos
1 lingura amidon
1 lingura mustar
1/2 legatura patrunjel

Preparare
Mancarea marinarului

  1. In 2 linguri ulei am prajit ceapa tocata marunt. Dupa ce s-a inmuita am scos ceapa din ulei si am pus carnea la prajit. Mai adaugati 1-2 linguri ulei daca credeti ca e necesar. Am lasat carnea la prajit cam 15 minute, sa scada putin sucul care-l lasa.
  2. Am adaugat peste carne ceapa prajita, am sfaramat cubul knor, radacinile de patrunjel feliate, am adaugat cimbrul si foile de dafin. Apoi am turnat apa si berea si am adus la fierbere. Am sarat, piperat si am lasat sa fiarba cu capac, la foc mediu cam 1 ora si un sfert.
  3. Am adaugat apoi cartofii intregi si am mai lasat pana au fost si ei fierti.
  4. Cand carnea e frageda si cartofii fierti am scos tot din oala si am lasat doar sosul. Am adaugat 1 lingura amidon (dizolvata in putina apa rece), mustarul si dupa ce a inceput sa se ingroase am pus patrunjelul tocat.
  5. Servire: se aseaza carnea pe o farfurie, cartofii langa ea si apoi turnam deasupra din sos. Sosul ramas se serveste la masa, intr-un bol, cine mai doreste sa-si mai puna ca e tare bun.
Citeste mai departe