Ingrediente:
Aluat:
– 450 gr faina;
– 1 lingurita sare;
– ulei;
– 300 ml apa;
– 4 linguri untura topita.
Umplutura:
– 100 gr telemea oaie;
– 70 gr spanac;
– 1 ou;
– 100 gr branza proaspata de vaci;
– 2 fire marar;
– piper negru.
Pregatim intai aluatul: punem faina cu sarea intr-un bol mare, facem o gaura in centru unde turnam apa, apoi amestecam cu mana pana cand apa este complet absorbita. Framantam 10 minute, pana cand aluatul devine elastic si nelipicios. Aluatul se imparte in 5 bucati egale, care se intind bine pe masa de lucru. Intr-un vas mai mic se pun bucatile de aluat intins cu untura topita si ulei (astfel incat sa fie acoperite cu ulei) si se lasa 30 de minute.
Preparam acum umplutura: amestecam branzeturile si mararul tocat, condimentam cu piper si adaugam oul batut. Spanacul fie se opareste (daca a fost proaspat) fie se lasa bine la scurs (daca este congelat), se toaca marunt, apoi se adauga umpluturii.
Luam o bucata de aluat din grasime, o scurgem putin, apoi o intindem bine (se va intinde foarte usor, trebuie sa fie subtiri ca foile de placinta). In tava unsa cu unt punem 2 foi de placinta, apoi jumatate din umplutura, inca doua foi de placinta, restul umputurii si la final ultima foaie de placinta. Dam la cuptor, la 220 C, timp de 25 de minute. Lasam la racit, apoi portionam. Placinta se poate servi atat calduta, cat si rece. Pofta buna!