Ingrediente:
– 5 kg pulpă vită;
– 5 kg piept de vită;
– 5 kg carne de porc;
– 3 căpăţâni de usturoi;
– 110 g sare;
– piper după gust;
– intestine groase;
– boia (iute sau dulce) după preferinţă.
Tai pulpa de vită fâşii şi o aşezi într-o cratiţă, presari sare şi o laşi până a doua zi la rece. Atenţie! Nu vei folosi carne congelată şi nici după preparare nu ai voie să o pui la îngheţat. Pieptul de vită îl dai prin maşina de tocat, îl amesteci cu sarea necesară şi îl laşi la rece până la prepararea salamului.
Toci apoi şi pulpa de vită, carnea de porc, usturoiul, după care le amesteci pe toate cu pieptul de vită tocat şi pui piper şi boia după gust. După ce ai frământat toată compoziţia, formezi bucăţile de salam cu maşina de făcut câmaţi.
Tai fiecare salam la lungimea dorită şi îl coşi la un capăt sau îl legi cu aţă tare.
Pregăteşti un vas mare cu apă bine încălzită, aşezi bucăţile de salam şi fierbi la foc mic timp de o oră. Socoteşti o oră din momentul în care apa clocoteşte.
După fierbere, scoţi salamul si il lasi să se scurgă şi să se răcească timp de o zi. In ziua următoare îl dai la afumătoare pentru o zi întreagă. Il ţii la fum cu flacără care trebuie supravegheată pentru a nu se arde salamul. Pofta buna!