Ingrediente
Clatite de branza
250 gr branza de vaca3 linguri rase zahar pudra
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 lingura rom
1/4 lingurita praf de copt
1 priza sare
2 oua
50 gr faina alba
faina pentru modelat
putin ulei si unt pentru prajit
Bucati: 13
Preparare
Clatite de branza
- Se freaca bine branza cu zaharul si coaja de lamaie ca sa se sfarme cat mai mult bulgarasii, mai ales daca branza e mai uscata. Gustati acum branza si daca vreti clatitele mai dulci puteti sa adaugati zahar in plus.
- Se adauga praful de copt, romul si sarea si se amesteca. Se adauga ouale si se amesteca ca sa obtineti un aluat cremos.
- Se incorporeaza faina (daca branza a fost foarte uscata poate nu veti avea nevoie de toata cantitatea, asa ca recomand sa adaugati jumatate, amestecati si verificati consistenta aluatului; trebuie sa fie moale dar nu cat sa se autoniveleze in vas; vezi poza 1).
- Se pune mai multa faina intr-un bol larg.
- Se incinge bine o tigaie antiaderenta. Se da focul la mediu spre mic. Se picura doar putin ulei ca sa se unga fundul tigaii.
- Se ia cate o lingura de aluat. Se pune in bolul cu faina, il ajutati cu degetul sa cada de pe lingura. Acoperiti movilita cu faina. Luati aluatul in mana, bagand mana dedesubt. Presati intre palme sa formati o turita mai subtire (se va umfla la copt). Scuturati excesul de faina, mutand turtita dintr-o palma in alta.
- Direct din palma dati drumul clatitei in tigaie. Repetati pana umpleti tigaia, fara a le inghesui.
- Coaceti fiecare clatita cate 2 minute / parte (sau pana se rumenesc
placut). Dupa ce s-au copt si pe a doua parte, luati 1/2 lingurita unt
si puneti-l in mijlocul tigaii. Scuturati tigaia cu miscari fata spate
sa ajunga untul topit pe toate clatitele. Lasati inca cateva secunde si
apoi puteti scoate clatitele din tigaie cu prima fata coapta in sus
(arata mai frumos).
* la fiecare tura de clatite stergeti tigaia cu un servetel (altfel untul se va arde in scurt timp) si picurati ulei proaspat.
** sau daca nu vreti sa va complicati cu untul in tigaie si stersul ei dupa fiecare tura, puteti infinge un cub mai mare de unt pe o furculita si cu el treceti peste clatite imediat ce le-ati scos din tigaie - Pastrati clatitele coapte acoperite cu capac sau folie de aluminiu. Serviti clatitele calde pudrate cu zahar, cu smantana si dulceata/sos de fructe.